<h2>Διατηρήστε ένα όμορφο χαμόγελο</h2><p>Στο οδοντιατρείο μας που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, σας παρέχουμε υψηλού επιπέδου θεραπείες, η οποίες βασίζονται πάντα στην επιστημονική τεκμηρίωση από την οδοντιατρική έρευνα...</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.drnikolidakis.gr/more.php?l=el&id=3804' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Ανώδυνες επεμβάσεις με σεβασμό στον ασθενή</h2><p>Στο οδοντιατρείο μας που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, σας παρέχουμε υψηλού επιπέδου θεραπείες, η οποίες βασίζονται πάντα στην επιστημονική τεκμηρίωση από την οδοντιατρική έρευνα...</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.drnikolidakis.gr/more.php?l=el&id=3804' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Αποκτήστε ένα υγιές στόμα</h2><p>Στο οδοντιατρείο μας που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, σας παρέχουμε υψηλού επιπέδου θεραπείες, η οποίες βασίζονται πάντα στην επιστημονική τεκμηρίωση από την οδοντιατρική έρευνα. Κάθε θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου ή της θεραπείας με εμφυτεύματα βα</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.drnikolidakis.gr/more.php?l=el&id=3804' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;
 
Απάντηση
Εάν έχετε κάποιο από τα εξής συμπτώματα είναι αρκετά πιθανό να έχετε περιοδοντίτιδα και πρέπει να απευθυνθείτε σε περιοδοντολόγο: Αιμορραγία ούλων, πρήξιμο και έντονη ερυθρότητα στα ούλα, κινητικότητα δοντιών, δόντια που άλλαξαν θέση στο στόμα, κακοσμία στόματος ή ούλα που "τραβιούνται" μακριά από τα δόντια.
Το κάπνισμα πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη των περιοδοντικών νόσων;
 
Απάντηση
Το κάπνισμα, δυστυχώς, είναι βασικός αιτιολογικός παράγοντας για την ανάπτυξη των περιοδοντικών νόσων. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι βασική παράμετρος για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι η οριστική διακοπή του καπνίσματος. Σε περιπτώσεις όπως στην πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου και στην κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση, το κάπνισμα είναι αντένδειξη για την εφαρμογή της θεραπείας, καθώς μελέτες από τους Tonetti και συνεργάτες (1993) δείχνουν μειωμένα ποσοστά επιτυχίας σε καπνιστές. Ειδικότερα στην πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου μπορεί και να έχουμε ολική αποτυχία της θεραπείας, λόγω του καπνίσματος. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι στους καπνιστές είναι μειωμένο ένα βασικό κλινικό εύρημα των περιοδοντικών νόσων: η αιμορραγία. Γι' αυτό το λόγο, οι καπνιστές δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα ότι πάσχουν από τη νόσο. Στο περιοδοντολογικό ιατρείο, το 90% των ασθενών με χρόνια γενικευμένη περιοδοντίτιδα είναι καπνιστές και ελάχιστοι αναφέρουν την αιμορραγία για σύμπτωμα. Όταν ένας καπνιστής αντιληφθεί την αιμορραγία από τα ούλα του, συνήθως είναι αρκετά αργά, καθώς έχει επέλθει ήδη μεγάλη καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Οι περισσότεροι καπνιστές ασθενείς προσέρχονται στον περιοδοντολόγο, συνήθως όταν τα δόντια αρχίζουν και κουνιούνται.
Ποιοι είναι η βασικοί αιτιολογικοί παράγοντες της περιοδοντίτιδας;
 
Απάντηση
Η ελλιπής στοματική υγιεινή, η ηλικία, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, συστηματικές νόσοι όπως ο διαβήτης και άλλες καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη αποτελούν βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες των νόσων του περιοδοντίου.
Η εγκυμοσύνη τι σχέση έχει με τις νόσους του περιοδοντίου;
 
Απάντηση
Η κατάσταση της εγκυμοσύνης είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλεί κάποιες μεταβολές στη φυσιολογική κατάσταση και υφή των ούλων σε ποσοστό 30 - 100%. Το φαινόμενο αυτό λεγόταν παλαιότερα "ουλίτιδα της εγκυμοσύνης". Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα και δεν είναι επικίνδυνη ούτε για την κύηση, ούτε για το περιοδόντιο. Εάν όμως μείνει ανεξέλεγκτη, είναι πιθανό να αποτελέσει τον προπομπό σοβαρών καταστάσεων για το περιοδόντιο, μεταπίπτοντας σε χρόνια περιοδοντίτιδα. Από το φαινόμενο αυτό προήλθε και ο μύθος που αναφέρουν πολλές γυναίκες ότι "...εξαιτίας της εγκυμοσύνης έχασα τα δόντια μου". Σαφώς και κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην πραγματικότητα, απλά υποδηλώνεται η μετάβαση από την ουλική νόσο, εξαιτίας της εγκυμοσύνης, σε χρόνια περιοδοντίτιδα.
Πόσα ραντεβού χρειάζονται για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας;
 
Απάντηση
Ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και τον αριθμό των προσβεβλημένων δοντιών υπολογίζεται και ο αριθμός των ραντεβού. Για ένα ασθενή που έχει 28 δόντια στο στόμα με αρκετά προχωρημένη περιοδοντίτιδα, χρειάζονται 7-8 ραντεβού για τη θεραπεία. 
Τα ραντεβού αυτά γίνονται συνήθως μία φορά την εβδομάδα.
Πονάει η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;
 
Απάντηση
Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας (συντηρητική θεραπεία) γίνεται κάτω από τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη. Μόλις περάσει η αναισθησία συνήθως δεν έχουμε προβλήματα και αν υπάρχει κάποιος μικρός πόνος, αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Οι περισσότεροι ασθενείς, πάντως, δεν αναφέρουν κάποια ενόχληση μετά τα ραντεβού.
 
 
Τί είναι τα εμφυτεύματα;
 
Απάντηση
Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό της γνάθου για να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν. Είναι το αντίστοιχο ενός δοντιού και στην πραγματικότητα το εμφύτευμα αντιστοιχεί στη "ρίζα" του. Αυτό που φαίνεται στο στόμα (το δόντι) είναι ένα φυσικό δόντι από πορσελάνη το οποίο στηρίζεται στο εμφύτευμα (ρίζα).
Υπάρχει περίπτωση ο οργανισμός μου να μη "δεχτεί" το εμφύτευμα;
 
Απάντηση
Όχι. Τα οδοντικά εμφυτεύματα και κυρίως τα αναγνωρισμένα συστήματα κατασκευάζονται από τιτάνιο που γίνεται αποδεκτό από τον οργανισμό μας. Ορθοπεδικοί χειρούργοι χρησιμοποιούν το τιτάνιο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις όπως οι "λάμες" στα κατάγματα και η αρθροπλαστική, χωρίς προβλήματα.
Έχασα ένα δόντι πρόσφατα. Τι είναι καλύτερο; Να βάλω μια συμβατική γέφυρα ή να βάλω ένα εμφύτευμα;
 
Απάντηση
Δεδομένου ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα οστού στο σημείο που χάθηκε το δόντι, η θεραπεία με εμφύτευμα είναι μια πολύ καλή λύση. Τα μονά εμφυτεύματα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας (98%) απ' ότι δείχνουν οι κλινικές μελέτες. Παράλληλα, αποφεύγουμε να παρασκευάσουμε διπλανά δόντια για να κατασκευάσουμε μια συμβατική γέφυρα.
Μήπως είμαι πολύ μεγάλος για να βάλω εμφυτεύματα;
 
Απάντηση
Η ηλικία δεν παίζει κάποιο ρόλο για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ύπαρξη επαρκούς οστού για την τοποθέτηση και όχι η ηλικία.
 
 
Δημήτρης Κ. Νικολιδάκης DDS, MSc, PhD
Οδοντίατρος εξεδικευμένος στην Περιοδοντολογία & Εμφυτευματολογία
 
 
ΒΙΑΝΝΟΥ 1, Ηράκλειο - 71201 / Ηρακλείου
Τηλ: 2810288611 Κιν: 6982814540

Δημοφιλής αναζητήσεις
Περιοδοντολογία Ηράκλειο Κρήτης , Εμφυτευματολογία Ηράκλειο Κρήτης , Εμφυτεύματα δοντιών Ηράκλειο Κρήτης , Περιοδοντίτιδα Ηράκλειο Κρήτης , Ουλίτιδα Ηράκλειο Κρήτης , Αιμορραγία ούλων Ηράκλειο Κρήτης , Απόστημα Ηράκλειο Κρήτης , Κινητικότητα Δοντιών Ηράκλειο Κρήτης , Περιοδοντολόγος Ηράκλειο Κρήτης , Εμφυτευματολόγος Ηράκλειο Κρήτης , Ουλοπλαστική Ηράκλειο Κρήτης , Μοσχεύματα δοντιών Ηράκλειο Κρήτης , Οστεοπλαστική Ηράκλειο Κρήτης , Καθαρισμός δοντιών Ηράκλειο Κρήτης , Οδοντίατρος Ηράκλειο Κρήτης , Οδοντιατρείο Ηράκλειο Κρήτης